Predsednik žirija Rade Veljanovski je obrazložio da su u solidnoj konkurenciji od 21 prispelog rada, "Svedoci" posebno odskocili u svim aspektima istraživackog novinarstva. Istakao je da su autori uspeli da skupe svedocenja o veoma mucnim dogadajima na Kosovu u vreme medunacionalnih sukoba devedesetih godina.


"Novinarski rad 'Svedoci' profesionalno obraduje veoma tešku temu na nacin u kome su kriterijumi društvene relevantnosti, kvaliteta, originalnosti, profesionalnog angažmana, integriteta i hrabrosti novinara zadovoljeni na najveci nacin", istakao je Veljanovski.


Nagrada EU za novinarstvo za cilj ima da istakne i promoviše izuzetna dostignuca istraživackih novinara i da unapredi vidljivost kvalitetnog istraživackog novinarstva u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj.


Autorima su cestitali zamenik šefa delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt i predsednica Upravnog odbora Novosadske novinarske škole Dubravka Valic Nedeljkovic, koja rukovodi procesom dodele nagrada u Srbiji.


Strucni žiri koji je ocenjivao radove cinili su novinarka B92 Brankica Stankovic, glavni i odgovorni urednik redakcije Njuzvika Milorad Ivanovic, profesor na Fakultetu politickih nauka Veljanovski, clanica Izvršnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine Žužana Serenceš, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Vladimir Barovic.


Nagradu je ustanovio Generalni direktorat za proširenje Evropske komisije u skladu sa strategijom za proširenje EU koja prepoznaje izraženu potrebu za obezbedivanjem slobode govora u medijima, kao i za podršku istraživackom novinarstvu u pracenju reformskog procesa. Nagrada EU za istraživacko novinarstvo ce se dodeljivati od 2015. do 2017. godine u svakoj od sedam zemalja Zapadnog Balkana i Turske.

Autori dokumentarnog filma „Svedoci“ Ivana Lalić Majdak i Miloš Teodorović dobitnici Nagrade EU za istraživačko Novinarstvo za 2014. godinu. 04.jpg 02.jpg 03.jpg